sobota 16. července 2016

Lež - C. L. Taylor





„Jane Hughesová je se svým životem naprosto spokojená. Bydlí v malé vesnici ve Walesu, má milujícího partnera a zajímavou práci ve zvířecím útulku. Taková idylka, řeklo by se. Věc má ale háček: celý její život je lež. Jane Hughesová ve skutečnosti neexistuje.“


Po přečtení anotace jsem se do knihy pustila s očekáváním skryté identity, pátrání Interpolu a spáchání strašného činu v minulosti. Vše bylo trochu jinak, ale to vůbec nevadilo.

Na začátku se seznámíme s hlavní hrdinkou tak, jak ji zná okolí – pod falešným jménem. Dlouho se u ní ale autorka nezdrží a vrací čtenáře zpět do minulosti. Do dob, kdy byla Emma (dnešní Jane) mladá, měla práci, která ji nebaví a kamarádky se kterými si nijak extra nerozumí. To si však nechce přiznat. Zásadní roli tu hraje především Al – nešťastně zamilovaná, stále sleduje svoji bývalou dívku. Ostatní kamarádky ji chtějí pomoci odpoutat se od minulosti a tak se domluví, že vyrazí na dovolenou.

Konečné rozhodnutí padá na Nepál. Jakožto meditační centrum bez přístupu k internetu a okolnímu světu se jeví jako skvělá volba. Jejich cíl představuje svobodomyslná komunita sídlící vysoko v horách. Jak moc je komunita svobodomyslná, poznají dívky až na místě. Ze začátku se zdá být všechno perfektní, ale jen pár dnů. Pak se začnou kamarádky dozvídat různé pravdy, které si někdy řekly i neřekly a dostávají se do stále častějších rozepří. Že s nimi někdo umně manipuluje, si uvědomí jen Emma a Al. Další dvě z kamarádek se od nich odtahují a připojí se ke komunitě. Emma a Al chtěli odejít, ale to se nelíbí vedoucímu členu komunity.

Autorka krásně dokázala, že stačí málo, ke zmanipulování člověka. A není potřeba vymýšlet žádné důmyslné lsti. Prostě jen říci tajemství jednoho člověka tomu druhému, přidat k tomu malou lež a zášť a nenávist je na světě. A to klidně i u kamarádek, které se znají několik let. Nic, co bychom nemohli znát ze života. Možná i proto se kniha čte skoro sama. 







Recenzní výtisk poskytl eReading.cz
Ukázka knihy zdarma je dostupná zde.








1 komentář: