pondělí 23. května 2016

Jsem těhotná, ne nemocná – Renata Petříčková


Kniha „Jsem těhotná, ne nemocná“ slibuje, že se v ní najdete to, co se jinde nedozvíte. Ze začátku jsem netušila, jak moc pravdivá tato slova budou. Pokud vám tedy těhotenství evokuje roztomilé bříško, těšení se na miminko a především kupu radosti, tuhle knihu raději do svého repertoáru nezařazujte. 

Vážně, pokud jste typ, který už jen při představě píchnutí v břiše omdlívá a sebemenší problémy mění v jistou smrt a mor, kniha opravdu není určena pro vás. Pokud však máte ráda ve věcech jasno a chcete být seznámená se všemi riziky a možnými průběhy těhotenství, jste tu správně.

Hned na začátku autorka upozorňuje na to, že těhotenství opravdu není žádná procházka růžovým sadem a připraví na střetnutí s realitou. Kniha je rozdělena do několika přehledných kapitol. Na začátku najdete doporučení, jak pomoci vajíčku zabydlet se v těle a pak už pokračujeme po měsících až do porodu. Co měsíc, to přehlídka toho, jaké změny se dějí s vaším tělem, ale i miminkem. V tého části také naleznete seznamy – ty oceňuji jako výborný nápad - například, co pořídit miminku, jak se sbalit do porodnice, co je potřeba zařídit doma. Na tohle opravdu málokterý autor, zabývající se mateřstvím, myslí.

Úspěšně jsme odnosili a čeká nás velké finále – porod. A to rozepsaný celkem do podrobností, takže koho teprve čeká, dostane odpovědi - troufám si říct - skoro na všechny otázky. Tím to však nekončí, protože následuje další velká etapa, kterou je šestinedělí a o kterém se jinde mnoho informací nedočtete. Řeší se tu otevřeně vše. Od psychiky, jak a jestli kojit až po sexuální život.

Nutno říct, že kniha je opravdu velice detailní a realistická. A to natolik, že mi tam až chybělo nějaké to těhotenské radování – z bříška, z prvních pohybů, z ultrazvuku. Kniha také poskytuje spousty rad, osvědčených i neosvědčených, vyčtených z jiných publikací či vyslechnutých od kamarádek / známých. To je zase trochu škoda, uvítala bych více postřehů přímo z autorčina života. Celkově shrnuto se "Jsem těhotná, ne němocná", řadí k publikacím, které připraví na všechny možné i nemožné situace, nastíní jak se s nimi nejlépe vypořádat a opravdu na nic si nehraje.


Žádné komentáře:

Okomentovat