pondělí 8. srpna 2016

Bábovky - Radka Třeštíková

Bábovky mě na první pohled nezaujaly ani názvem, ani anotací. Velké množství pochvalných recenzí na tom také nic nezměnilo. Až jedná špatná. Ta ve mě totiž zasela semínko zvědavosti, na kterou stranu bych se po přečtení přidala já. A tak se nakonec Bábovky přeci jen ocitli v moji čtečce.


Od českých autorů čtu knihy moc ráda. I to byl důvod, proč jsem nakonec Bábovkám dala šanci. O samotném ději knihy se toho moc říct nedá. Obyčejné ženy řešící (ne)obyčejné problémy. Oficiální upoutávka hovoří o 12 ženách, jejichž osudy jsou spolu v knize propleteny.  Me tedy přišlo, že jich musí být asi tak dvakrát tolik. Někdy v polovině knihy už jsem se děsila každé nové kapitoly, protože začínala dalším neznámým jémem. Nedlouho potom jsem prostě nad přemýšlením „kdo je kdo“ zlomila hůl. Předtím jsem svědomitě při začátku nové kapitoly dumala, kde se vzala tahle postava, s kým má dítě, koho podvádí a za koho je vdaná. Bez pětiminutového přemýšlení před každou kapitolou se mi hned kniha četla lépe.

Musím říct, že knížka je psaná velmi jednoduchým jazykem, díky čemuž se opravdu dobře čte a čtenář ještě kromě děje nemusí přemýšlet nad tím, co zrovna tímhle chtěla autorka říct (přelouskla jsem ji za tři dny). Životní příběhy hlavních hrdinek jsou docela depresivní – naštěstí je zvládají bez sebevražd a dalších krajních řešení. S tím, jak se příběhy prolínají si autorka vyhrála do posledního detailu. Tady mě trochu  mrzí, že to bylo chvílemi opravdu až překombinované, protože by to jinak mohl být celkem reálný pohled na to, jak to v dnešním světě opravdu může fungovat a mnohdy bohužel také funguje.

Od dočtení jsem si dala skoro týden na utřídění myšlenek. Nemůžu totiž říct, že by byla kniha vyloženě dobrá nebo špatná. Určitě se nemůžu ztotožnit s těmi stovkami naprosto nadšených recenzí, nenašla jsem v knize nic, co by mě donutilo sednout si z ní na zadek. Na druho stranu ale vyprávějí Bábovky příběh, který není otřelý a tisíckár využití v jiných knihách. Takže jako prázdninové čtení jsem je ochotna akceptovat:)



Recenzní výtisk poskytl eReading.cz
Ukázka knihy zdarma je dostupná zde.



3 komentáře:

  1. Ahoj,
    mně se Bábovky vůbec nelíbily, recenzi jsem napsal zde:

    http://kniznirecenzeetc.blogspot.cz/2016/08/radka-trestikova-babovky.html

    Zdraví Honza

    OdpovědětVymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
  3. Já nad Bábovkami upřímně stále váhám... Asi si pro ně vyloženě hned nepůjdu, ale pokud by se mi někdy dostaly pod ruce, určitě si je přečtu :)

    OdpovědětVymazat